Hvorfor er vi betaget af smykker?

Smykker er noget, som rigtig mange kvinder – og i nogen grad også mænd – bliver betaget af. Når man går forbi en guldsmed med de funklende materialer og betagende design, bliver vores øjnene simpelthen bare draget mod butiksvinduet. Smykker kan noget, som ingen andre beklædningsdel, hvilket potentielt kan være grunden til, at vi finder dem så tiltrækkende.

Smykker fås i alle afskygninger: alle kvaliteter, alle materialer og alle priser. Prisen vil selvfølgelig være meget afhængig af materialerne, men selv de smykker, der er lavet af samme råvarer, kan variere meget i pris. Her har vi endnu et faktum, som selvsagt spiller ind, ligesom det gør ved alt mode, brandet. Og måske det også har noget at sige om, hvilke smykker vi betages af. Tager du nogensinde dig selv i at blive lidt ekstra fascineret, hvis der ligger en ring i vinduet, som koster 50.000 plus? På samme måde hvis et smykke er prydet med diamanter: Vi drages.

Smykker er mere end en beklædningsdel

Smykker har desuden en speciel evne til at gøre os emotionelle. Ikke nødvendigvis når vi står og kigger på smykket for første gang; men når vi har ejet det i noget tid. Et par øreringe, en halskæde eller en ring kan næsten blive en så fast bestanddel af vores daglige outfit, at vi føler os helt nøgne uden. Og hvis først vi mister vores yndlingssmykke, som vi bærer hver dag, så kan det næsten føles som om, at vi mister noget af os selv.

Men hvorfor er det sådan? Det er meget svært at forklare, hvorfor en materiel ting kan betyde så meget. Måske er det fordi, at det er med til vores livsbegivenheder og “overværer” flere tidspunkter i vores liv. I nogle tilfælde knytter vi nogle bestemte følelser til vores smykker. Det nok aller bedste eksempel på det er, når vi har arvet et smykke fra en slægtning. I et sådant tilfælde vil det selvfølgelig minde en om alt det gode, vi husker fra den person.

Prikken over i’et i et outfit

Sidst men ikke mindst så kan smykker noget i forhold til at fuldende et outfit. Du kender måske følelsen. Du har taget tøj på, men det er bare en tant for kedeligt. Der mangler noget, som kan gøre det lidt mere kantet, lidt mere personligt eller lidt mere spændende. Her kan en halskæde, et par iøjefaldende øreringe eller et detaljerigt armbånd gøre underværker.