Bæredygtig frokostordning

Bæredygtig frokostordning

En bæredygtig frokostordning er kendetegnet ved at være miljøvenlig, socialt ansvarlig og økonomisk bæredygtig. Det indebærer at tage hensyn til både planeten og samfundet i valg af fødevarer, produktion, transport og forbrug. En bæredygtig frokost fokuserer på at reducere miljøpåvirkningen, understøtte lokale økonomier og forbedre arbejdsforholdene for de involverede parter. Ved at vælge en bæredygtig frokostordning, er man med til at mindske det aftryk, man efterlader. Man kan bl.a. mindske aftrykket på kloden ved at vælge en ordning, som ikke indeholder kød, og hvor råvarerne er nøje udvalgt efter den sæson, man er i. Ved at vælge sæsonsråvarer, kan man undgå transporten. Det anbefales også, at man bruger råvarer fra lokalområdet, da det også er med til at reducere transporten. 

Bæredygtighed er ikke at give afkald på noget, men at omstille sine vaner til at spise mere bæredygtigt. Der findes en lang række bæredygtige fødevarer, som kan komme med i frokostordningen. De bæredygtige elementer i en god frokostordning giver dine medarbejdere en sundere livsstil, og det kan bidrage til, at medarbejderen indtænker bæredygtighed i det private. Mange har oftest fordomme om bæredygtige tiltag, og for nogle kan det være svært at overskue, men det er nemt at investere i en bæredygtig frokostordning, som er rig på dybe og intense smage, så man kan glæde alle kollegers smagsløg. 

En bæredygtig frokost kan bestå af flere vigtige elementer

Når man vil overgå til en mere bæredygtig frokostordning på arbejdspladsen, kan man overfor køkkenet angive de ønsker, man har. Ud fra disse ønsker kan der sammensættes en menu, hvor denne indeholder:

Lokale og sæsonbetonede råvarer: Ved at vælge fødevarer, der er dyrket eller produceret lokalt, reduceres behovet for lang transport. Det er med til at mindske CO2-udledningen, da fødevarerne ikke skal ind over landets grænser. Sæsonbetonede råvarer er mere tilgængelige, friske og understøtter lokale landmænd, så man kan nyde råvarerne den rette tid. 

Økologiske fødevarer: Økologisk landbrug respekterer naturens økosystemer, hvilket minimerer brugen af skadelige kemikalier. Det sikrer derfor en sundere jord og vandkvalitet. Derudover prioriteres dyrevelfærd i økologisk landbrug, og i Danmark er vi et af de lande, hvor adgangen til økologi er meget højt. 

Vegetariske og veganske muligheder: Plantebaserede retter har et mindre klimaaftryk sammenlignet med kødproduktion. Derfor bør en bæredygtig frokost indeholde et bredt udvalg af lækre vegetariske og veganske muligheder. En bæredygtig frokostordning kan bestå af en lang række frugter og grøntsager fra sæsonen, som er rige på vitaminer, kostfibre og mineraler, din krop har brug for. Ydermere er vegetariske og veganske muligheder rige på antioxidanter, der hjælper kroppens celler, og der er et lavere kalorieindhold. Proteiner, som også er essentielt i en god frokostordning, kan fås gennem linser, kikærter, bønner, tofu og nødder. Proteiner er vigtige for vedligeholdelse af muskler, og der er enzymer og antistoffer, som er godt for immunsystemet. 

Socialt ansvar: Ved at vælge en bæredygtig frokostordning, signalerer man også, at man har taget et socialt ansvar og et skridt mod et bedre miljø. Ved at mindske det aftryk, som vi efterlader, gavner det kloden. Desuden er bæredygtige frokostordninger fokuseret på at levere sundere mad, som medvirker til, at medarbejderne har mere energi til dagen. Man kan derfor være medvirkende til, at medarbejderne ændrer spisevaner. Det signalerer også, at man tager vare på sine medarbejderes velvære ved at sikre dem et måltid, der er rig på vitaminer, mineraler, fibre, proteiner og meget mere. Ved at omstille sig til en bæredygtig frokost, er man også med til at støtte op omkring landmænd og producenter i forsyningskæden. 

Uddannelse og bevidsthed: At skabe bevidsthed blandt medarbejderne om fordelene ved bæredygtig mad og hvordan man kan ændre spisevaner til fordel for miljøet og samfundet er afgørende for at opnå en varig forandring. En forandring der har betydning for os alle. 

Hvis du eller din virksomhed overvejer at få en bæredygtig frokostordning, kan I med fordel se nærmere hos Frokostordninger.dk. De samarbejder med en lang række frokostleverandører i København og frokostkøkkener i Århus. Hvis I blot beskriver jeres ønsker, så matcher de jer med et køkken, der lever op til jeres ønsker om bæredygtighed.